Kuchyňa Blízkeho Východu
Dátum: 07.08.2024 12:20:22

S cestovaním po svete a spája aj ochutnávanie miestnej kuchyne či lokálnych chutí a ak je reč o skvelom jedle, Blízky Východ je región, ktorý by o tom mohol písať básne. Vyberte sa za gastronomickými pokladmi Libanonu, Jordánska, Izraelu či Palestíny a po niekoľkých sústach si poviete, že ste objavili malý kúsok raja. Málokde na svete vám bude chutiť tak ako práve tu! Blízky Východ tak dokáže zaujať nielen krásou svojich pamiatok, ale aj tým, čo vám naservíruje na tanier.

Tak ako ani Blízky Východ nie je jedna krajina a jedna predstava o živote, ani blízkovýchodná kuchyňa nie je úplne totožná v celom regióne, hoci je pravda, že vyhádza z jedného chutného základu. Mnohé jedlá nájdete či už v Libanone, tak aj v Jordánsku či Izraelii, no samozrejme každá z trojlístku spomínaných krajín má aj svoje vlastné dokonalé jedlá, ktoré krajinu vystihnú a predvedú v najlepšom svetle. Libanonská kuchyňa má punc najlepšej arabskej kuchyne, jordánska kuchyňa v sebe skrýva stopy beduínskeho dedičstva a kuchyňa v Izraeli do seba zase vmiešala mnohé európske aj iné vplyvy, ktoré si ľudia priniesli zo svojich domovov. Ako teda chutí Blízky Východ?

 

Mnohé jedlá, ktoré nájdete v priestore Blízkeho Východu medzi Stredozemným a Červeným morom majú rovnaké mená a často aj veľmi podobnú chuť. Medzi tie najznámejšie chuťovky patrí Hummus, ktorý tieto krajiny spája. Nielen že každá krajina v regióne ho robí inak, inak ho robí totiž takmer každá rodina, ktorá tu žije a tak ho môžete ochutnávať hoci aj každý deň a stále vás bude fascinovať jeho chuť. Blízkovýchodný hummus sa vyrobí z cíceru a tahini a keď sa napokon pridá skvelý olivový olej, nič viac vám ku šťastiu netreba. Najjemnejší ho robia v Palestíne či Izraeli a doprajte si ho vždy, keď budete môcť. Druhým jedlom, ktorý presahuje krajiny je  Falafel. Nájdete ho v každej blízkovýchodnej krajine, ale aj na severe Afriky. Dušou falafelu je cícer, ktorý sa rozmelie na kašu, pridajú sa do neho koreniny a soľ a napokon sa vhodia do vriaceho oleju, aby sa o chvíľku vybrali. Môžete ich jesť z taniera ako hlavné jedlo, kde vám k nemu dajú čerstvú či nakladanú zeleninu, sezamovú tahini alebo hummus, no obľúbený je aj ako pouličné jedlo, kedy dostanete svoje guľôčky falafelu do pečiva či pita chleba. Tretím jedlom, ktoré presahuje hranice je Shawarma (šavarma) pre milovníkov mäsa. Podniky, kde ju predávajú spoznáte ľahko podľa toho, že majú pred sebou obrovský kus mäsa napichnutého na ihle z ktorého sa pomaličky odkrajuje. Podobne ako v príprade falafelu, aj shawarmu môžete mať ako hlavné jedlo na tanieri so zeleninou, no ešte obľúbenejšia je vo forme streetfoodu. V Libanone vám k nej dajú cesnakový dresing, v Jordánsku tahini či čili omáčku a v Izraeli to môže byť dokonca hummus či nakladaná zelenina od uhoriek cez mrkvu až po kaleráb.

 

Spoločným menovateľom blízkovýchodnej kuchyne, ktorý vám zamotá hlavu je mezze. Za týmto slovíčkom sa spája stôl posiaty najrozličnejšími dobrotami bez ktorých by si miestni obyvatelia ťažko predstavili hostinu. Pri mezze sa fantázii medze nekladú a nájdete v nich len jednu jedinú istotu. Budete ich milovať či ich obchutnávate v Bejrúte, Ammáne alebo v starých uličkách Jeruzalemu. Mezze si predstavte ako súbor orientálnych tanierikov alebo mištičiek, ktoré sú naplnené tým najlepším čo dané krajiny ponúkajú. Medzi predjedlami sa často objaví cícerový hummus, tahini (sezamová pasta) s olivovým olejom, baklažánová „pomazánka“ baba ganúš, šalát tabbouleh plný byliniek aj petržlenovej vňate, fattúš s kúskami opečených arabských placiek, foul z bôbovej kaše a rôzne druhy čerstvej, nakrájanej zeleniny, lahodný jogurt zvaný labneh, čierne či zelené olivy a k tomu nechýbajú ani čerstvé, ešte teplé chlebové placky. Tie si trháte, namáčate do rôznych omáčok, humusu či tahini a s každým sústom ste bližšie a bližšie k nebu. Dajte si však pri mezze pozor, aby ste sa neprejedli, pretože hlavné jedlo sa sa na stôl ešte len chystá! Nech vyzerá mezze akokoľvek opulentne, stále je to predjedlo.

 

Libanonská kuchyňa vyniká spomedzi všetkých arabských kuchýň a veľmi často sa na ňu ukazuje prstom, ak padne otázka, ktorá krajina Blázkeho Východu má najlepšie jedlá. Libanon to jednoducho vie a všimnete si to aj počas ciest arabským svetom. Libanonské stopy v gastronómii nájdete takmer všade v podobe kvalitných podnikov. Okrem spoločných čŕt, ktoré zdieľa s ostatnými susednými krajinami má svoje vlastné predstavy. Libanonská kuchyňa stavia svoj úspech na kvalitnom olivovom oleji, citrónovej štave, ktorá sa dostáva takmer do každého jedla a nájdete v nej aj pomerne veľa cesnaku, čo by ste márne hľadali v Jordánsku či v Palestíne a Izraeli. Zelenina je samozrejmosťou, no milovníci mäsových jedál nemusia zúfať, pretože libanonské kebaby svojou povesťou dávno prekročili hranicu tejto krajiny. Libanonské kebaby sú špičkové a rozhodne tu ochutnajte ako vedia s dokonalosťou pripraviť jahňacie mäso. Obľúbené sú aj kebaby z hovädzieho mäsa alebo šiš tawuk, teda kúsky kuracieho mäsa napichnutého na ihle a grilovaného na drevenom uhlí. Všetko mäso dostane svoju dávku orientálnych korenín a tak na ňom ucítite nielen sumak, ale občas aj lahodnú škoricu, čierne korenie či bylinky. K typickým libanonským jedlám patrí Kousa Mahisi aj Wara Enab. Prvé spomínané jedlo predstavuje baklažány alebo cukety plnené zmesou mäsa, ryže a byliniek a druhým jedlom sú plnené vínne listy.

 

Kuchyňa blízkovýchodného Jordánska má v sebe prvky arabských aj lokálnych, beduínskych chutí. To preto je odlišná od libanonskej či izraelskej, no má v sebe istú podobnosť s palestínskou či sýrskou kuchyňou. To, že patrí medzi najchutnejšie kuchyne Blízkeho Východu už snáď spomínať ani netreba, však? Beduínsku stopu v jordánskej kuchyni nájdete najmä v najtradičnejšom jedle krajiny menom Mansaf. Vezme sa kus jahňacieho (kedysi v púšti aj ťavieho) mäsa, ktoré sa dlho dusilo, aby zmäklo a podáva sa s ryžou, chlebíkmi, kyslou zeleninou a nesmie tu chýbať ani fermentovaný jogurt. Ten možno svojou chuťou prekvapí, no keď sa spojí s chuťou mäsa, mansaf si vás získal. Toto jedlo sa jedáva stovky rokov v beduínskych oblastiach a dnes môžete byť súčasťou tradície aj vy. Najlepšie chutí v púštnej oblasti Wadi Rum alebo v okolí Petry Druhým typickým jordánskym jedlom je Maklouba, mäso so zemiakmi pripravované v jednom hrnci, ktorý sa pred servírovaním vezme, otočí a vyklopí na veľkú tácku. Vôňa orientálnych korenín, mäso, zelenina a zemiaky, to všetko sa premieša a máte hostinu. Aj Jordánsko sa môže pochváliť svojimi mäsovými jedlami, grilovanými kebabmi, no medzi nimi vynikajú aj tie z mletého mäsa. Pridajte k nim sezamovú omáčku tahini a dostanete ďalšie tradičné jedlo a ak mletý kebab ponoríte do rajčinovej omáčky, vytvoríte obľúbený Kebab Halabi.

 

Kuchyňa v Izraeli a Palestíne má svoje prieniky s Jordánskom či Libanonom, ale tak ako sa dejiny Izraela odvíjali odlišným smerom, tak sa aj gastronómia líši. Veľmi obľúbené sú tu ryby, predsa len sme stále na brehu Stredozemného a kúsoček aj na brehu Červeného mora. Morské plody, grilované ryby a šaláty k nim si získali popularitu, no návštevníci Genezaretského jazera si tiež radi doprajú rybu, najmä grilovanú tilapiu. Skvelé je začať svoj deň Šakšukou, kde hrajú dôležitú úlohu rajčiny, cibuľka, cesnak, kmín, čierne korenie a papriková omáčka. Keď sa všetko na panvici premieša, pridajú sa vajcia a zážitok je na svete. V Tel Avive si ju užijete dosýta a potom sa len prejdite promenádou s výhľadom na more a starú Jaffu. Ďalším unikátnym izraelským jedlom ja Sabich, ktorý vytvorili židovskí imigranti z Iraku v polovici 20.storočia. Nenájdete ho ani v Libanone a ani v Jordánsku, za to tu si ho viete vychutnať, presne tak ako má chutiť. Sabich tvorí pita chlieb, ktorý sa naplní baklažánom, vajcami, humusom, tahini a exotickú chuť dotvorí Sabichu omáčka z manga. Malé podniky v Jeruzaleme či Tel Avive ho robia najlepšie! Aj tu nájdete kebaby, najčastejšie z jahňacieho či kuracieho mäsa a možno vás prekvapí aj rezeň alebo kuskus. Židia sem prišli z celého sveta a nemohli predsa zabudnúť na to, čo jedávali v krajinách, ktoré kedysi volali svojim domovom. V arabskej, teda palestínskej stope by sme tu našli vynikajúce jedlo Musakan, ktoré sa názvom podobá na grécku Mousaku, ale opak je pravdou. Musakan sú kúsky kuracieho mäsa na korení sumak s opraženou cibuľkou a často sa považuje za národné jedlo Palestíny. Ani Mandi, jahňacie mäso s ryžou nebude zlá voľba.

 

Hoci majú kuchyne Blízkeho Východu veľa spoločného, nájdu sa aj lokálne rozdiely, no vo finále a teda ak hovoríme o sladkostiach či dezertoch, sa zase spoja a vychutnávajú si často veľmi podobné chute. Vezmime si baklavu z tenučkého cesta, s orieškami či pistáciami a medom. Nájdete ju v celom regióne, no dokonca jej popularitu predčí Kunefe (alebo aj Knafeh), dezert, kde nájdete tradičný syr prekladaný tenučkými rezancami, orieškami, medom a pripravuje sa na veľkých plechoch. Starý Jeruzalem je ním azda najznámejší. Na záver sa poleje sladkým sirupom a výborne sa hodí k čaju. Obľúbený je ryžový puding Mehallabia, Chalva a v Jordánsku si zamilujete aj dezert zvaný Om Ali, ktorý sa podobá na žemľovku s chuťou vanilky, orieškov, hrozienok a škorice.

 

Nech má Blízky Východ viacero odlišností, problémov a krívd. Spoločná reč sa tu dá nájsť pri vynikajúcom jedlom a to vedia v Jordánsku, Palestíne, Izraeli či Libanone vyšperkovať do dokonalosti!

 

MÁM ZÁUJEM O ZÁJAZD
Podobné články
Pevnosť Masada v Izraeli
Prečítať článok
Po stopách svätého Šarbela
Prečítať článok

Naše tipy

Cookies Detaily
Táto webstránka používa súbory cookies

Na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy. Títo partneri môžu príslušné informácie skombinovať s ďalšími údajmi, ktoré ste im poskytli alebo ktoré od vás získali, keď ste používali ich služby.